Et emne som er litt tabu...

Lagt inn av Silje In | 8 kommentarer»
Jeg snakker om svetting. Dersom du er av typen som blir uvel når det snakkes om sånne ting, kan du lukke dette vinduet med en gang :P

Grunnen til at jeg tar opp dette er fordi sommeren står for døren, noe som medfører bruk av mindre klær og mer bar hud. For en ganske stor del av befolkningen byr dette på angst og stress pga. svetteproblemer - såkalt Hyperhidrose. Hvem har vel lyst til å kle av seg slik at alle kan se svettemerkene på klærne?

Hyperhidrose er en tilstand hvor kroppen produserer mer svette enn det som er nødvendig for å kjøle ned kroppen, og ofte er det snakk om MYE mer enn nødvendig. Tilstanden kan opptre hvor som helst på kroppen; Armhuler, rygg, ansikt, føtter, hender osv. og siden dette er et nevrologisk problem hjelper det lite og kle av seg for å kjøle seg ned - tilstanden forsvinner ikke av den grunn. Stress og angst kan også gjøre det værre.

Som dere kanskje nå har skjønt, er jeg en av de som lider av hyperhidrose. Jeg har hatt dette problemet siden barneskolen, og det har forårsaket mye frustrasjon, angst, stress og sosial usikkerhet. Mitt problem var så ille at jeg kunne svette meg gjennom en tykk hettegenser på 5 minutter - det sier litt. Jeg har blitt operert for hyperhidrose, desverre ble ikke resultatet like godt som jeg hadde håpet, men det har i det minste stabilisert tilstanden.


For jenter er dette ofte et tabubelagt tema. Det er ikke sosialt akseptert at en ung jente svetter mer enn de største guttene i klassen/på jobben - og mange synes det er ekkelt og uhygienisk.
Jeg kan skjønne at noen mener dette, da svette ofte kan føre til ubehagelig lukt og svettemerker på stolrygger osv. Men jeg håper også at dersom du er en av de som ikke liker synet av svette, så har du i det minste folkeskikk nok til å ikke stirre eller sende stygge blikk til den det gjelder. Det er INGEN som ønsker å ha en slik tilstand, og for mange er det en utfordring å være sosial pga. selvbevisstheten og stresset en slik tilstand medfører. Vær så snill og tenk over dette før du sier eller gjør noe som kan gjøre situasjonen enda værre...Nå får det være nok moralpreik! Som dere ser av bildene i dette innlegget er det mange kjente damer med samme problem, uten at de lar seg bry nevneverdig av det :) Jeg har nå tenkt til å gå litt mer praktisk til verks, og komme med noen tips dersom du sliter med svetteproblemer:

1: Kle deg riktig. For mye eller for lite klær gjør bare problemet værre. Er du for varm vil kroppen øke svetteproduksjonen enda mer, og er du kald vil svetten gjøre deg enda kaldere - som igjen fører til mer kaldsvetting. Kle deg derfor slik at kroppen har det behagelig :)

2: Bruk en undertrøye. Ved og bruke en tynn undertrøye e.l. lager du en ekstra barriere mellom huden og klærne - dermed tar det litt lenger tid før svetten synes utad. Ull er fint fordi det holder på varmen selv om det er vått, det gjør ikke bomull. Silke kan være mer behagelig på varme dager.

3: Ha med ekstra skift. Ved å ha en ekstra undertrøye eller topp i veska, kan du lett skifte dersom du synes svettemerkene er for synlige.4: Bruk Aluminiumklorid. I stedet for vanlige deodoranter/antiperspiranter kan du bruke aluminiumklorid på de utsatte områdene. Jeg fikk anbefalt noe som heter Yerka av legen på Rikshospitalet, som blokkerer porene i det området man påfører det på. Dette anbefaler jeg virkelig videre, for det fungerer fantastisk godt på meg! :) Men husk og vær selektiv når du påfører, ikke smør alle problemområdene - for du kan risikere å svette mye mer på områder du ikke har smurt. Fåes kjøpt på apotek.

5: Vær åpen om problemet. Hvis du snakker åpent om tilstanden vil folk etter hvert vende seg til det. Det er ikke like spennende å baksnakke en person som allerede er åpen om problemet, og da vil det fort bli "old news" :)

6: Snakk med legen. Dersom ingenting hjelper må du snakke med legen din. Det fins flere behandlinger mot hyperhidrose; Operasjoner, botox ++. Men husk at alle inngrep har sine ulemper - jeg har mistet følelsen i armhulene mine etter svetteoperasjonen, en utfordring når jeg skal barbere meg siden jeg ikke kjenner hva jeg gjør eller om jeg har kuttet meg osv. Allikevel var det en liten pris og betale når problemene var så store som mine var :)Skjønnhet handler ikke bare om sminke og hudpleie, men mest om selvfølelse. Hyperhidrose er en tilstand som kan gjøre deg ekstremt selvbevisst - der er derfor et tema det er viktig og snakke om! Bli trygg på deg selv og tilstanden din, slik at det ikke lenger går ut over den vitkigste faktoren for din skjønnhet: Selvfølelsen.

8 kommentarer:

Elizabeth Says:

Uff, dette hørtes ikke noe særlig gøy ut nei.. eg har vell heller det motsatte "problemet", eg svetter så og si aldri.. fryser omtrent hele tiden :p

Mikaela Says:

Jeg tror jeg har en form for dette, men all svette jeg produserer er i hårfestet.. typ. Det ender opp med at det renner svette fra hårfestet både foran og bak, blant annet ned i ansiktet mitt. Jeg fikk beskjed om at jeg så ut som om jeg var midt i et angstanfall på grunn av dette..

Heidi Says:

Jeg var veldig plaget av svette under armene da jeg gikk på ungdomsskolen. Det lukta ikke, men det ble flekker med én gang jeg kledde på meg omtrent. Jeg gikk også bare i hettegensere eller strikkagensere, for da var det ikke så synlig. For å bli kvitt det prøvde jeg først en veldig sterk aluminiumklorid-sak fra apoteket, men den klødde og svei så innmari at jeg ikke fikk sove om natten da jeg brukte den. Så prøvde jeg Stopp 24 sin roll-on (også fra apoteket), og jeg merka den ikke en gang :) Jeg brukte den om natta, noen ganger i uka, og vanlig deo om dagen. Nå bruker jeg den nesten ikke, så jeg lurer på om jeg har vokst det av meg, og at det bare var noe jeg fikk pga puberteten. Kan anbefale deg Stopp 24 hvis du ikke har prøvd den :)

Silje Says:

Joda, jeg har prøvd stopp24 - desverre fungerer den ikke på meg. Jeg har prøvd alt som finnes av midler mot setting, men bare Yerka har fungert. Yerka klør og svir litt i begynnelsen, men det går over etterhvert - gjorde i allefall det hos meg.

Silje Says:

Mikaela: det går an å bruke litt aluminiumklorid der også. Kanskje det kan hjelpe litt? :) jeg har også dette problemet, men jeg har så sensitiv hud i ansiktet og hodebunnen at jeg ikke kan bruke det der...

Anonym Says:

Jeg gruer meg til sommeren, fordi jeg svetter mye, så er ikke så ofte jeg sminker meg på sommeren, siden jeg føler alt renner av:)

Jeg har ei venninne som det luktet veldig svette før, jeg sa ingen ting til henne:)

Mens ei bekjent av oss kunne si til henne " vet du hva deo er for noe?" " jeg tror du trenger en parfyme"

Hvorfor si noe sånt? hvorfor ikke bare holde kjeft om det, og være snill og grei.
Kunne jo være at ho syns det var jævlig nokk fra før, hvorfor gjøre det enda mer jævlig?

Silje Says:

Jeg holder også igjen på sminke om sommeren siden jeg har det samme problemet.

Fy søren så frekke enkelte kan være, jeg fatter ikke hvordan de har fått det for seg at sånt er greit?

Jeg kommer til å bli fryktelig skuffa og sint dersom sønnen min oppfører seg sånn når han blir eldre - for det er helt uakseptabelt her i huset.
Hehe, merker jeg er en ganske "streng" mamma av og til, men jeg er veldig opptatt av at han skal lære seg litt god gammeldags folkeskikk :P

Anonym Says:

Tror ikke alle er oppdratt til å kunne god gammeldags folkeskikk...

Legg inn en kommentar